25. sij 2013.

ISLAM - Najstariji Kur'an na svijetu (FOTO)

U mračnom uglu uzbekistanskog glavnog grada Taškenta se nalazi jedna od islamskih najsvetijih relikvija –najstariji Kur'an na svijetu.

To je podsjetnik na ulogu koju je srednja Azija nekada igrala u muslimanskoj istoriji – činjenica koja se često zaboravlja, nakon sedam decenija sovjetskog nametnutog ateizma. Biblioteka u kojoj se Kur'an čuva nalazi se u području starog Taškenta poznatom pod nazivom Hast-Imam, izvan utabanih staza za većinu posjetilaca ovoga grada. Nalazi se nakon niza prašnjavih staza, u blizini groba naučnika iz desetog vijeka, Kafel-Šašija. 

Muftija Uzbekistana, najviši vjerski vođa zemlje, tu ima svoju kancelariju, u dvorištu jedne stare medrese. Odmah preko puta ulice stoji neopisiva džamija i jednako neprimjetna Mui-Mubarak, ili medresa "Sveta Kosa", u kojoj se nalazi rijetko viđena kosa muslimanskog poslanika Muhammeda, kao i jedna od najvažnijih zbirki historijskih djela Srednje Azije."Postoji oko 20.000 knjiga i 3.000 rukopisa u ovoj biblioteci", rekao je Ikram Ahmedov, mladi asistent u muftijinoj kancelariji. "Oni se bave srednjovjekovnom historijom, astronomijom i medicinom. Tu su takođe i komentari Kur'ana i knjige iz oblasti prava. Ali, najstarija knjiga ovdje je Osmanov Kur'an iz sedmog vijeka."


Osmanov Kur'an je sastavljen u Medini, po nalogu Osmana, trećeg halife ili muslimanskog vladara. Prije njega, sveti ajeti za koje muslimani vjeruju da je Bog objavio Muhammedu su učeni napamet ili pisani na komadima drveta ili kostima kamila. Da bi se spriječili sporovi o tome koje ajete treba smatrati kao božanski nadahnute, Osman je dao da se sastavi ova definitivna verzija. Bila je dovršena 651. godine, samo devetnaest godina nakon Muhammedove smrti. 

Ovaj neprocjenjivi Kur'an se čuva u posebnom trezoru sa staklenim prednjim dijelom ugrađenom u zidu male, unutrašnje prostorije. Otprilike jedna trećina izvorne knjige je sačuvana – oko 250 stranica – u velikom formatu pisanom podebljanim arapskim pismom. "Kur'an je zapisan na jelenskoj koži", rekao je gospodin Ahmedov. "Zapisan je u Hidžazu u Saudijskoj Arabiji, tako da je pismo hidžasko, slično kufskom pismu. "Prenosi se da je halifa Osman izradio pet primjeraka izvornika Kur'ana. Djelimični Kur'an koji se sada nalazi u palati Topkapi u Istanbulu se smatra za još jedan od tih izvornih primjeraka. (Ian McWilliam, BBC News)