22. svi 2013.

NA DANAŠNJI DAN - Zvanično predstavljena zastava RBiH iz 1992. godine

Zastava koja je usvojena 4. maja 1992. godine za zastavu Republike Bosne i Hercegovine, zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Zastava Republike Bosne i Hercegovine bila je pravougaonog oblika, bijele boje sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini. Odnos širine i dužine zastave bio je jedan prema dva. Prvi put je zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku. (historija.ba)

ARHIVA - Index Univerziteta u Sarajevu iz 1992. godine

Poslom se nađoh u arhivi Mašinskog fakulteta u Zenici i, u moru dokumenata, predame bahnu jedna krasna uspomena iz teških vremena - index Mašinskog fakulteta u Zenici Univerziteta u Sarajevu iz 1992. godine

13. svi 2013.

HERBAR - Zova: Kako napraviti sok i čaj?

Zova je poznata ljekovita biljka. Raste samoniklo u obliku žbuna. Ponekad može dostići visinu 5 i više metara. Cvjetovi su ljekoviti i koriste se za pravljenje čaja i soka. Cvjetovi su veliki bijeli ili žuti, sastavljeni od više malih cvjetića. Beru se u proljeće i ljeto, najčešće su to maj i jun mjesec. Cvjetovi zove predivno mirišu. Tamo gdje rastu, često su nepristupačni tereni, pa se treba dobro potruditi da bi došli do ovog dara prirode. Ljekoviti su i ostali dijelovi biljke. Listovi, plodovi i kora se također upotrebljavaju. Kora zove je laksativ i diuretik. Drvo zove je mekano iznutra. Može se lahko izdubiti bijela srž i koristiti se za pravljenje pištaljki i svirala. Zova se drugačije zove bazga, baz, zovina, bjelika, božovina.

Kako napraviti sok od zove

Sok od zove je izuzetno prijatan i osvježavajući napitak tokom ljeta, a uz to ima i ljekovita svojstva. Sok čisti organizam i dobar je za bronhije. Zimi smiruje groznicu i povišenu temperaturu. Evo kako i vi jednostavno možete doći do ovog napitka.

Za pravljenje ovog napitka koriste se svježi listovi zove. Na 1 litar hladne vode ide 20 cvjetova zove. Neka vam to bude mjerilo, pa vi možete napraviti i više. Svakako da je bolje kad već pravite, napraviti veću količinu.

Potopite cvjetove u hladnu vodu i ostavite da odstoji 24 sata, na hladnom i tamnom mjestu. Iscijedite jedan limun i dodajte, a onda i 500 grama šećera. Ostavite da odstoji sve još 24 sata. Neophodno je da povremeno promiješate sirup, da bi se šećer potpuno rastopio. Nakon 24 sata procijedite sirup od zove kroz odgovarajuću cjediljku ili čak gazu. Kada je napitak gotov, sipajte, otprilike trećinu čaše sirupa, a onda dolijte vodu do vrha. Tako ste dobili sok od zove u kome ćete moći da uživate preko ljeta, a ako ga napravite u većoj količini i tokom cijele godine.

Kako napraviti čaj od cvjetova zove

Dvije male kašike sušenog cvijeta zove prelijte sa šoljom ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite i zasladite po želji. Kada se prohladi poslužite. Pijte dvije šolje čaja na dan.
Čaj od zove je dobar kod kašlja i bronhitisa, zatim kod respitatornih infekcija i povišene temperature. Koristi se za bolju cirkulaciju, protiv nesanice i za pospješivanje apetita. Čaj od zove se koristi i za stomačne grčeve. Čaj od zove tjera na znojenje i pospješuje izmokravanje. Koristi se kod upala bešike, bubrega i cistitisa. Čaj je koristan i kod reume i bolova u kostima. (lekovitebiljke.com)