U beskraju predivnih poslastica tradicionalne bosanske kuhinje, posebno mjesto imaju slatka, kompoti, džemovi i slično. Jedan od najzastupljenijih je, zasigurno, pekmez od šljiva. Negdje se on zove i "recelj", kao što je to slučaj u mom gornjevakufskom kraju, mada postoji razlika.
Jutros je ekspedicija osvanula u Pojsku, selu nadomak Zenice, poznatom po izvrsnim šljivama.
U prvoj fazi procesa proizvodnje pekmeza, nabrali smo skoro 40 kilograma zrelih i iskoristivih plodova ovog predivnog i zahvalnog voća, koje se kod nas, nažalost, mnogo koristi u svrhu dobijanja alkohola i mrske rakije. No, svakom svoje...
U prvoj fazi procesa proizvodnje pekmeza, nabrali smo skoro 40 kilograma zrelih i iskoristivih plodova ovog predivnog i zahvalnog voća, koje se kod nas, nažalost, mnogo koristi u svrhu dobijanja alkohola i mrske rakije. No, svakom svoje...
Faza 1. - branje šljiva |
U trećoj fazi smo čisti plod samljeli u mašini za mljevenje, te smo time dobili kašastu smjesu spremnu za dalju obradu, tj. pečenje.
Četvrta faza je pečenje u posebnoj šerpi, na dobroj vatri, uz konstantno miješanje, skoro nekih 3 sata. Dodavanjem 2-3 kilograma šećera, dobili smo oko 26 kilograma čistog pekmeza od šljiva.
Peta faza je ambalažiranje pekmeza u galone, koji se zatvaranjem i okretanjem na čep sami vakumiziraju, a tako ambalažirani mogu stajati godinama, ukusni i uvijek spremni za konzumaciju.
Galoni naglavačke, vakumiziraju se i spremni su za konzumaciju |
Afijet olsun Vam žele Velida i Afan. Naravno, ništa ovo ne bi uspjelo da nije Božijeg davanja u ovoj sušnoj i teškoj godini, te pomoći iskusnih u ovom poslu, Velidinih roditelja Envere i Bersada. Hvala i svima onima koji su ispućili makar jednu šljivu ili jednom zamiješali pekmez dok se pekao. :)
Izvini ,samo provjeri jel to baš pekmez od šljiva. Mislim da je pekmez rijetka smjesa od šljiva dok je džem uvijek gust baš kao na slici :)
OdgovoriIzbriši