24. pro 2012.

POLITIKA - Nemamo samo mi višeglavo predsjedništvo!

Evo jednog interesantnog predavanja svima onima koji nikad nisu čitali bilo šta iz ustavnog prava, pa pričaju po dijaloškim emisijama, pišu po portalima i kvazi-kolumnama, da ne postoji zemlja sa institucijom Predsjedništva, nego može biti samo jedan predsjednik. Slažem se, i ja bih volio da bude predsjednički sistem u našoj zemlji, ali pogledajmo kako izgleda Predsjedništvo Švajcarske Konfederacije, ili, kako je ono po švicarskom Ustavu nazvano, Savezno vijeće.

Savezno vijeće je kolektivni šef švajcarske države.

Vijeće ima 7 članova (ministara) na čelu pojedinih resora. Članove Saveznog vijeća bira Savezna skupština Švajcarske, a njihov mandat je ograničen na 4 godine. Nema ograničenja reizbora, tako da su pojedini članovi na svojim funkcijama i po nekoliko desetina godina, što je u praksi dovelo do porasta ugleda ovog organa zahvaljujući autoritetu njegovih članova.

Predsjednik i potpredsjednik Saveznog vijeća se biraju iz redova članova Saveznog vijeća, a mandat im traje samo godinu dana, poslije čega potpredsjednik preuzima predsjedničku funkciju, a bira se novi potpredsjednik. Iako predsjednik Saveznog vijeća predstavlja državu prema inostranstvu i generalno se smatra predsjednikom Švajcarske, on je zapravo samo primus inter pares (prvi među jednakima) u odnosu na ostale članove Saveznog vijeća.

Savezno vijeće je po ustavu pomoćni organ Savezne skupštine koji obavlja izvršne poslove po instrukcijama i u oblastima nadležnosti Skupštine - ali u je praksi steklo takav autoritet da je u stanju da utiče i na odluke Savezne skupštine.

Članovi Saveznog vijeća Švajcarske Konfederacije
  • Simoneta Somaruga (SP): Ministarstvo pravosuđa i policije (EJPD)
  • Didije Burkhalter (FDP): Ministar inostranih poslova (EDA)
  • Ueli Maurer (SVP): Ministar odbrane, sporta i sigurnosti naroda (VBS)
  • Alen Berse (SP): Ministar unutrašnjih poslova (EDI)
  • Johan Šnajder-Aman (FDP): Ministar ekonomije (EVD)
  • Doris Lojthard (CVP): Ministarstvo životne sredine, saobraćaja, energetike i komunikacija (UVEK)
  • Evelin Vidmer-Šlumpf (SVP): Ministar finansija (EFD)

Nema komentara:

Objavi komentar