1. ruj 2012.

KULINARSKA FOTO-PRIČA - Pekmez od šljiva

U beskraju predivnih poslastica tradicionalne bosanske kuhinje, posebno mjesto imaju slatka, kompoti, džemovi i slično. Jedan od najzastupljenijih je, zasigurno, pekmez od šljiva. Negdje se on zove i "recelj", kao što je to slučaj u mom gornjevakufskom kraju, mada postoji razlika.

Jutros je ekspedicija osvanula u Pojsku, selu nadomak Zenice, poznatom po izvrsnim šljivama.

U prvoj fazi procesa proizvodnje pekmeza, nabrali smo skoro 40 kilograma zrelih i iskoristivih plodova ovog predivnog i zahvalnog voća, koje se kod nas, nažalost, mnogo koristi u svrhu dobijanja alkohola i mrske rakije. No, svakom svoje...
Faza 1. - branje šljiva
U drugoj fazi smo "ispućili" plodove, odvajajući plod od košpice, koja je neupotrebljiva. Time smo dobili skoro 30 kilograma čistog ploda.
Faza 2. - "pućenje" šljiva
U trećoj fazi smo čisti plod samljeli u mašini za mljevenje, te smo time dobili kašastu smjesu spremnu za dalju obradu, tj. pečenje.

Faza 3. - mljevenje ploda šljive
Četvrta faza je pečenje u posebnoj šerpi, na dobroj vatri, uz konstantno miješanje, skoro nekih 3 sata. Dodavanjem 2-3 kilograma šećera, dobili smo oko 26 kilograma čistog pekmeza od šljiva.
Faza 4. - pečenje smjese

Gotov pekmez, spreman za pakovanje
Peta faza je ambalažiranje pekmeza u galone, koji se zatvaranjem i okretanjem na čep sami vakumiziraju, a tako ambalažirani mogu stajati godinama, ukusni i uvijek spremni za konzumaciju.
Faza 5. - ambalažiranje pekmeza u galone
Galoni naglavačke, vakumiziraju se i spremni su za konzumaciju

Afijet olsun Vam žele Velida i Afan. Naravno, ništa ovo ne bi uspjelo da nije Božijeg davanja u ovoj sušnoj i teškoj godini, te pomoći iskusnih u ovom poslu, Velidinih roditelja Envere i Bersada. Hvala i svima onima koji su ispućili makar jednu šljivu ili jednom zamiješali pekmez dok se pekao. :)

1 komentar:

  1. Izvini ,samo provjeri jel to baš pekmez od šljiva. Mislim da je pekmez rijetka smjesa od šljiva dok je džem uvijek gust baš kao na slici :)

    OdgovoriIzbriši