4. ruj 2012.

HISTORIJA - Kako je Neil Armstrong donio Mjesec Titu


Armstrong i Tito
Neil Armstrong, koji je preminuo u prošlu subotu, boravio je u bivšoj Jugoslaviji, ubrzo nakon historijskog leta na Mjesec, i tom prilikom je donio uzorak sa Mjeseca.

Oktobra 1969. godine, samo tri mjeseca poslije sletanja na Mjesec, u okviru turneje po 22 zemlje svijeta, Armstrong i članovi ekspedicije „Apolo 11” sa suprugama, posjetili su Beograd.

U kolima sa otvorenim krovom, prolazili su centralnim gradskim ulicama i mahali građanima koji su ih oduševljeno pozdravljali.

Predsjednik SFRJ Josip Broz Tito odlikovao je Armstronga Ordenom jugoslovenske zvijezde sa lentom, a Armstrong je uručio uzorak sa mjeseca koji se još čuva u Muzeju u Beogradu, a posljednji put je izlagan 2009. godine u Muzeju istorije Jugoslavije.

Kamen sa Mjeseca koji se nalazi u MIJ
A sam Armstrong tokom proteklih decenija bio je velika misterija za svoje poklonike. Književni umovi, opčinjeni genijem dječačkog lica, pokušavali su da proniknu u njegovu dušu. Skroman, uzdržan, rijetko kad ushićen zbog podviga koji je napravio, govorio je da “vjeruje da je samo radio svoj posao”.

Bio je i staromodan na otmjen način. Oženio se Jannet, kojoj se, po vlastitom i njenom sjećanju, nikada nije udvarao, niti je se sa njom izlazio prije braka.

Armstrong je sebe uvijek opisivao kao “zaluđenog inženjera koji nosi bijele čarape i zaštitu u džepu od košulje kako mu se ne bi umazala hemijskom olovkom”.

Mislim da idemo na Mjesec zato što je u prirodi ljudskog bića da se hvata u koštac sa izazovima. To je u njegovoj najdubljoj prirodi… Mi treba da radimo takve stvari baš kao što i lososi plivaju uzvodno”, rekao je Armstrong 1969. godine. (blic)

1 komentar:

  1. on mjeseca nije video,sto se neko jos nije poslije uputio gore ..prevara stoljeca

    OdgovoriIzbriši