6. ruj 2012.

PITALI STE - Odakle nam "ba", "bolan", "bona"

Čitalac AfanovogBloga, Adnan Alić, postavio je pitanje o korištenju uzrečica "ba", "bolan" i "bona" u našem lijepom bosanskom jeziku. Istraživanjem ove interesantne lingvističke pojave, došao sam do novih i interesantnih saznanja.

Naime, ove uzrečice se mogu shvatiti dvojako, nekada kao kletva, a nekada kao blagoslov. Sudeći po mišljenju nekih naših lingvista, uzrečica "bona" dolazi iz latinskog jezika, od riječi "bona" što znači "bona". Šalim se. Što znači "dobra". Inače se koristi samo za ženski rod, logično. 

Druga teorija kaže da su te obje uzrečice došle od blagoslova "bolestan ne bio"/"bolesna ne bila", odnosno "bolan ne bio"/"bona ne bila", a kod nas vrlo često (ali i pogrešno) samo "bolan"/"bona".

Evo i jednog interesantnog teksta o kletvama i blagoslovima iz projekta "Rastko".

"Kletva kao samostalan iskaz ili iskaz u okviru drugih žanrova izriče se sa verom u magijsku moć reči da Boga, demona, sudbinu ili prirodne sile pokrene na nanošenje zla. Retka proučavanja kletve u odnosu prema drugim žanrovima zadržavala su se na njenoj ulozi u epskim pesmama i baladama, kao i u proznim i govornim vrstama. Značenja, funkcije, kontekst i podtekst kletvenih iskaza prepliću se u poližanrovskim tekstovima na različitim hijerarhijskim nivoima – sa jednostavnim i složenim žanrovima. Zato će i u ovom prilogu najpre biti uočen odnos kletve prema drugim apelativnim žanrovima, da bi u drugom delu teksta bilo pokazano njeno uklapanje u prikazivačko-narativne žanrove. "

"Blagoslov, kao apelativni žanr koji najviše životne vrednosti izražava u željama da se one ostvare, odnosno kletva koja to ostvarenje odagnava kroz prizivanje najgorih nesreća – mogu se preplitati samo ukoliko se međusobno poništavaju (npr. kletvu poništava lažna kletva – blagoslov, i obratno) ili ukoliko se jedan od ovih žanrova služi onim drugim žanrom da bi pojačao sopstveni iskaz."

Adnane, jel šta jasnije? :)

Vaša pitanja željna odgovora možete postaviti na afan.abazovic@gmail.com. Ko pita - ne skita! ;)

Broj komentara: 6: