15. ruj 2012.

VRIJEME - Hoćemo li ukinuti zimsko računanje vremena?

Rusija je prošle godine odlučila ukinuti zimsko računanje vremena, tako da od jeseni 2011. godine u toj zemlji nije više bilo pomjeranja kazaljki na satu. 

U Bosni i Hercegovini, iako su mnogi građani zbunjeni, i ove godine bit će na snazi zimsko računanje vremena.

Opasni stres

Ugledajući se na Rusiju te Island, koji ne pomjeraju kazaljke, mnoge evropske zemlje također su počele razmatrati ovakvu mogućnost. Tako je i Austrija na putu da ukine praksu pomjeranja kazaljki, jer su pojedina istraživanja pokazala da 48 posto Austrijanaca smatra da ne treba pomjerati kazaljke na satu. 

Obrazloženje za odluku ruska javnost našla je u tvrdnji da promjena - prelazak s jednog računanja vremena na drugo i obrnuto dva puta godišnje, negativno utječu na zdravlje i ne donose bitniju uštedu električne energije, a da, pri tom prilagođavanju, ljudski organizam prate stres i pojačano obolijevanje. Prema jednom ruskom istraživanju, broj samoubistava poslije promjene vremena poveća se za čak 66 posto. 

Iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku dobili smo potvrdu da u FBiH nisu rađena istraživanja o negativnostima po zdravlje ljudi i životinja, zbog čega je Rusija i prestala pomjerati kazaljke. 

Brojne rasprave

- Od 2002. godine Evropska unija odredila je zadnju sedmicu marta kao početak i zadnju sedmicu oktobra kao završetak ljetnog vremena. Isplativost ljetnog računanja vremena trebala je biti preispitana 2007. godine, ali odluka još nije donesena - kazali su nam iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku. 

Na mnogim forumima u našoj zemlji pokrenute su rasprave o ovoj temi, ali za sada je sigurno da ćemo i u ovom oktobru imati pomjeranje kazaljke i zimsko računanje vremena. (avaz)

Nema komentara:

Objavi komentar