18. ruj 2012.

SPORT - Upoznajte moj Galatasaray

Giganti engleskog i turskog fudbala susrest će se sutra navečer na Old Traffordu, u prvoj utakmici grupe H Lige šampiona. Galatasaray se vraća u Ligu prvaka nakon šest godina odsustvovanja. Imperator Fatih Terim je već najuspješniji turski trener svih vremena, kao i jedini koji je vodio dva kluba iz Serie A (Fiorentinu i AC Milan).

Komplet dresova Galatasaraya za sezonu 2012/2013.
On je trener koji je odveo tursku nacionalnu vrstu do polufinala Eura 2008, ali najveće uspjehe je osvojio sa svojim Galatasarayom. Četiri puta uzastopno je osvojio tursku ligu, od 1996. do 2000. godine, a onda je došao i najveći uspjeh turskog klupskog fudbala - osvojen Kup UEFA 2000. godine.

Po treći put se vraća u Galatasaray. Doveo je Hamita Altintopa, Buraka Yilmaza, Nordina Amrabata, Umuta Buluta, te uspio produžiti ugovor sa Felipe Melom, koji je na posudbi iz Juventusa. Sutra će Lavovi igrati u Terimovoj omiljenoj "običnoj" ili "dijamant" 4-4-2. Prošlih godina, igrački kadar je bio deficitaran sa igračima na krilima, no nove akvizicije kao što su Amrabat, Altintop ili Bulut mogu igrati te pozicije. 

Stoperski dvojac će biti spoj mladosti i iskustva. Rame uz rame - dijete Galatasaraya Semih Kaya i stari lisac Cris. Njima uz bok će igrati Emmanuel Eboue, desno, te Hakan Balta, lijevo.
Ovako su se ultrAslani (navijači Galatasaraya) zahvalili Fatihu Terimu za osvajanje 18. titule prvaka Turske
U sredini, kao defanzivni vezni i diname ove ekipe, bit će nerazdvojni Felipe Melo i Inan Selčuk, koji na svom kontu u prošloj sezoni zajedno imaju 41 gol. Da se zaključiti da su to dva najvažnija zupčanika u dobro podmazanoj mašini Fatiha Terima.

Dres sa brojem 10 Felipe Melo ne nosi slučajno. Neumoran je, često se priključuje napadu, a u defanzivi je beskompromisni razbijač. Najinteresantniji statistički podatak je taj da ima najveći procenat tačnih dodavanja u ekipi.

Ova Melova uloga omogućava Selčuku više prostora i vremena za njegovu magiju, posebno pasove, što će se uvjeriti i igrači i navijači Manchester Uniteda, ukoliko ga ne zatvore na pravi način. Nadamo se da neće.

Procentualna zastupljenost navijača u Turskoj 2011. godine
CRVENO - Galatasaray
PLAVO - Fenerbahče
SIVO - Bešiktaš
SVIJETLOPLAVO - Trabzonspor
Amrabat će igrati na desnom, a Altintop na lijevom krilu. Obojica su skore "došle" u ekipu. Amrabat se sjajno uklopio i u kontra-napadima će biti ozbiljna prijetnja odbrani Manchester Uniteda. No, ovo se ne odnosi i na Altintopa, koji se svim silama trudi da se uklopi, ali daje sve za tim.

Najveća Terimova briga je s kim će početi u napadu. Jedan napadač je siguran - Umut Bulut. On će sigurno startovati, jer se nametnuo svojim sjajnim predstavama. U osam dosadašnjih utakmica za Galatasaray, postigao je osam golova, neumorna radilica fantastične završnice.

Dilema se postavlja između Johana Elmandera i Buraka Yilmaza. I pored svojih godina i pozicije, Šved po utakmici pretrči nevjerovatnih 12 kilometara. Stoga će Terim vjerovatno početi s njim, da bi izmorio odbranu Manchester Uniteda, a onda ubaciti ubojitog Buraka Yilmaza oko 60. ili 70. minute da ih dotuče.

Terim je trener trke i zalaganja. Zato je doveo američkog kondicionog trenera Scotta Pirija da pojača ovaj aspekt ekipe.

Pojedinačna analiza igrača

FERNANDO MUSLERA: Šesti najbolji golman na svijetu, sudeći po podacima IFFHS (Međunarodnog instituta za fudbalsku historiju i statistiku). Kupljen je od Lazija, u transferu teškom 12 miliona € plus meni najdraži igrač, Lorik Cana. Ovim transferom, Muslera je postao peti najskuplji golman na svijetu. 2011. godine osvojio je Copa Americu sa nacionalnom reprezentacijom Urugvaja, a na Mundijalu 2010. bio je četvrti. Transfer se pokazao sjajnim za Galatasaray, jer je u 39 utakmica primio samo 30 golova, a završio je sezonu sa 19 utakmica bez primljenog gola, te je time skinuo rekord Claudia Taffarela. Sjajno komanduje odbranom, siguran u zraku, izvanrednih refleksa i "klikeraš" u dvobojima "jedan na jedan". Poznat po sjajnoj koncentraciji u velikim utakmicama.

EMMANUEL EBOUE: Manchester United poznaje ovog bivšeg Arsenalovog igrača. Reprezentativac Obale Bjelokosti je postao jedan od najomiljenijih igrača kod navijača "crveno-žutih". Može igrati na svim pozicijama na desnoj strani, od beka do krila.

HAKAN BALTA: Hakan ("Satara") Balta je naporno radio sa svoje mjesto u ekipi. Prošle godine bio je jedna od zvijezda šampionske ekipe. Nije kao Eboue, rijetko će se vidjeti na protivničkoj polovini terena, nego će se vraćati nazad, te formirati trojnu odbrambenu liniju zajedno sa Crisom i Semihom.

SEMIH KAYA: Izgleda kao da ima 31, a ne 21 godinu. Jedan od najperspektivnijih igrača koje je Turska ikad dala. Kaya u prijevodu znači "stijena", što ga zaista opisuje. U Turskoj ga zovu Ledeni Čovjek, zbog njegova ozbiljnosti u svakoj utakmici. Već je bio pod patronatom sjajnog češkog veterana Ujfalušija, a sad ga je preuzeo Cris. Ima od koga da nauči.

CRIS: Kupljen je u zadnjim trenucima prelaznog roka jer se Ujfaluši teško povrijedio. Najiskusniji je igrač Lige šampiona sa 56 nastupa u ovom takmičenju. Impresivno je odigrao posljednju utakmicu protiv Antalyaspora, ali nema puno vremena da se uklapa u ekipu.

INAN SELČUK: Poznat kao turski Xavi. Sjajan pas-igrač, izvođač slobodnih udaraca, kreativac i jedan od najboljih igrača Galatasaraya. Postigao je 13 i namjestio 16 golova tokom prošle sezone. "Xelčuk", kako ga zovu, nije baš poznat igračima Manchestera, ali ako nastavi igrati kako zna i umije, neće ga znati zaustaviti, a Evropa će brujati o njemu. Dobio je titulu "Kralja asistencija" i "Kralja golova", a njegovo ime Inan u prijevodu znači "vjera", pa se navijači Galatasaraya nadaju da će ih vjera vratiti među najbolje.

FELIPE MELO: Fantastična debitantska sezona u turskoj ligi donijela mu je 12 golova u 36 mečeva, te desetku na leđima. Nevjerovatna je lahkoća njegove igre koja je umnogome pomogla Galatasarayu da dođe do 18. titule prvaka države. Ne da se adaptirao na život u Turskoj, nego ga je u potpunosti prihvatio. Fudbalska kultura Turske i Brazila ima puno sličnosti, strastveni su, emocionalni, pa ova činjenica i nije toliko iznenađujuća. Desetka na leđima nije samo broj za njega. On ga nosi s ponosom, a učinio ga je puno ofanzivnijim igračem nego što je to bio u Juventusu. Impresivna kontrola lopte, pas-igra, snaga, pozicioniranje i pregled igre u napadačkoj trećini terena.

NORDIN AMRABAT: Proveo je djetinjstvo sanjajući da će obući crveno-žuti dres. Bivši igrač PSV-a, pa je prešao u Kayserispor, gdje je u 26 utakmica postigao 6 golova i 8 asistencija. Dvadesetpetogodišnji Marokanac je krilo puno trikova i bez straha ulazi u duele sa protivničkim odbrambenim igračima.

HAMIT ALTINTOP: Došao iz Reala ovog ljeta. Iskusni reprezentativac Turske je do sada razočarao, nije se baš snašao u sredini, ali daje sve od sebe da dođe u pravu formu.

UMUT BULUT: Ima reputaciju beskompromisnog borca. Transformisao se u Toulouseu, gdje je postao puno brži, jači, bolje kondicije i bržeg ubrzanja. Ali, najveći napredak je postigao u završnici. Mnogi su bili skeptični kada ga je Terim doveo na posudbu iz Francuske, ali je utišao "nevjerne Tome" postigavši osam golova u osam utakmica.
Zastava Galatasaraya na tornju Naberežnaja u Moskvi, duga 250 metara,
postavljena u čast osvajanja prošlosezonske titule
BURAK YILMAZ: Dvadesetsedmogodišnji napadač kojeg ili volite ili mrzite. Mnogi mu zamjeraju česte simulacije penala, ostajanje u ofsajdu, prečesto trošenje korisnih lopti na beskorisne šuteve. Ali, ni najveći kritičari ne mogu oporiti činjenicu da je prošle sezone postigao 35 golova i namjestio njih 9. Najbolji je u prodorima i završnici, visok 188 cm, zna kako iskoristiti snagu i visinu. Ima ubojite slobodnjake i penale.

JOHAN ELMANDER: Poznat igračima Manchestera još iz vremena dok je igrao u Boltonu. Nije baš efikasan, ali to nadomiješta iznimno velikim zalaganjem za ekipu, neumornim radom kojim je "kupio" Terima. Koristan za "navlačenje" dvojice suparničkih odbrambenih igrača, što bi mu kolege iz ekipe morali češće iskorištavati.

Facebook stranica udruženja navijača Galatasaraya iz Bosne i Hercegovine - LINK
Blog stranica udruženja navijača Galatasaraya iz Bosne i Hercegovine - LINK

3 komentara:

  1. razumijem kad se međusobno prepucavamo kao na ekskurziji gdje je bilo sve u znaku zuto-plavo,ali posto pises ovako javno,bilo bi uredno da ovdje pises i o njihovim najvecim konkurentima,jer nebi oni bili lavovi bez Fenerovih tigrova ;) ULTRA FENER
    P.S. selam za srcanog patriotu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kad uđu jednog dana u Ligu prvaka, možda odvojim koji redak i za njih :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ehhehehe nisko nisko,samo mali podsjetnik..
      http://en.wikipedia.org/wiki/2007%E2%80%9308_UEFA_Champions_League
      gdje ste vi tada bili ;)
      ako napravite bolji rezultat skidam kapu :)

      Izbriši