7. ruj 2012.

SPORT - Od trnja do zvijezda i zmajevog gnijezda: Kako je nastala Reprezentacija

Prvi međunarodni susret i prvi sportski susret u okupiranom Sarajevu u organizaciji NSBiH odigran je 18. jula 1992. godine u Skenderiji, mali nogomet između reprezentacije RBiH i selekcije UNPROFOR-a, koji je završen rezultatom 25:5 za selekciju RBiH.

Reprezentacija RBiH pod nazivom "Humane zvijezde" odigrala je dvije utakmice i to u Belgiji 8. marta 1993. godine sa ekipom Genka iz istoimenog grada i pobijedila sa 3:1, dok je drugu utakmicu odigrala protiv Kaiserslauterna i izgubila sa 1:4.

Plakat prve utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Genka. Sudar u Genku sa istoimenim klubom (Genk – Humane zvijezde BiH) i petnaestak dana kasnije u Koblenzu sa Kaiserslauternom praktično su prvi okršaji naše nacionalne vrste. To su bile humanitarne utakmice koje su odigrane 9. i 22. marta 1993. godine. Organizator utakmice bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa uz saglasnost NSBiH. Sav prihod bio je namijenjen za pomoć BiH.
Boje BiH u tim utakmicama branili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Cesena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara - kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FC Luzern), Meho Kodro (Real Sociedad), Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović (Autobum), Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić, Ibrahim Duro (Šibenik) i Edim Hadžialagić.

Reprezentaciju je sa klupe vodio Enver Ališić, a još su bili prisutni potpredsjednik saveza Josip Katalinski, menadžer Namik Filipović, sekretar Nijaz Merdanović i doktor Mirhan Kapidžić.

Prvu zvaničnu međunarodnu utakmicu jedna reprezentativna selekcija BiH odigrala je na Mediteranskim igrama u Montpeilleru u Francuskoj, koje su održane u julu 1993. godine. Odigrane su dvije utakmice, i to sa Alžirom 1:1, te je doživljen poraz od Grčke sa 1:3. Tokom 1993. godine u Zagrebu je odigrana utakmica u malom fudbalu izmedu naše reprezentacije i Hrvatske, a susret je završen našom pobjedom od 3:0.

Selekcija igrača BiH iz zemlje i inozemstva odigrala je 1. aprila 1994. godine u Bologni protiv istoimenog italijanskog prvoligaša prijateljski susret i pobijedila sa 2:1. Skoro godinu dana kasnije, 22. jula 1995. godine, reprezentacija BiH odigrala je neriješeno 2:2 sa Fortunom u Dusseldorfu.

U toku agresije Fudbalski klub Sarajevo je više od godinu dana bio na turneji po zemljama Evrope i Azije i odigrao je u humanitarne svrhe preko 100 međunarodnih utakmica.

U ljeto 1994. godine reprezentacija grada Sarajeva je gostovala u Škotskoj i odigrala nekoliko utakmica. Bosna i Hercegovina 30. novembra 1995. godine odigrala je svoju prvu zvaničnu prijateljsku utakmicu u Tirani sa Albanijom. Tada je po prvi puta na jednom sportskom događju svirana državna himna "Jedna si jedina". I pored poraza, fudbaleri BiH su dostojno reprezentovali našu državu. Zanimljivo da je reprezentaciju činilo nekoliko igrača iz naseg prvenstva, a stručni štab, direktor Mirsad Fazlagić, selektor Fuad Muzurović i trener Mustafa Hukić jedva su u Tirani "skrpili" ekipu. Ipak, bio je to događaj za pamćenje, a koliko je još zemlja bila u komunikacijskoj blokadi govori podatak da su izvještaj sa te utakmice novinari dobili preko radio-amatera.
PRVA ZVANIČNA UTAKMICA REPREZENTACIJE: ALBANIJA - BOSNA I HERCEGOVINA 2:0 20.11.1995. godine
Stoje: Nedžad Fazlagić, Almir Turković, Enes Demirović, Senad Begić, Ismir Pintol, Muhamed Konjić
Čuče: Vedin Musić, Ibrahim Duro, Husref Musemić, Esmir Džafić, Asim Hrnjić.
Juniorska reprezentacija BiH sastavljena od mladih igrača iz zemlje i inostranstva je u Makarskoj u januaru 1996. godine odigrala i prvu međunarodnu utakmica sa selekcijom Hrvatske i pobijedila sa 2:0.

U aprilu te godine u Zenici je najbolja selekcija BiH odigrala prvu službenu međunarodnu utakmicu u zemlji. Oko 20.000 gledalaca pozdravilo je "ljiljane" u revanš-susretu sa reprezentacijom Albanije. Nije bilo golova ali svi su zadovoljno napustili stadion Bilino polje. Jer se poljem raširio miris ljiljana.


Više fotografija u jednom od najvrijednijih Facebook albuma koje sam ikad napravio!

Sretno u kvalifikacijama, Ljiljani zlatni, nacija je uz vas. Srce na teren i da za dvije godine prohodamo Copacabanom! 

SVE ŠTO ŽELIM OD OVE REPREZENTACIJE JE DA IGRA ZA BOSNU I HERCEGOVINU!

Nema komentara:

Objavi komentar