29. kol 2012.

HUMOR - "Kako Musa dere jarca"

Musa dere jarca, kao i ostalu stoku, na tradicionalan način, koji se u praksi pokazao najboljim. Ovo se ne bi ni pominjalo da prije nekih cirka 20 godina nije došlo do jedne konfuzije. U to doba prikazivala se TLN2, unutar koje je Đuro objašnjavao svoje kućne čarolije. Na jednoj od njih, netom prije odjavne špice, objasnio je ljudima da, ako hoće da ogule kengura, tu radnju treba da započnu od repa.

Uticaj Nadrealista u mnogim poljima i danas je evidentan. Tako je i ova izjava imala odjeka u ruralnijim predjelima naše zemlje. S obzirom da tamo mnogi nisu znali šta je kengur, smatrali su da je to neki novi izraz za stoku i, slušajuci savjet Đure, krenuli su sa ovom novom metodom deranja zaklanih životinja, koja se pokazala totalno nepraktičnom. Ipak, niko nije htio da odustane od "modernog" načina obavljanja drevne vještine. 

Jedan od rijetkih koji se nisu obazirali na novi hir bio je Musa, koji je i dalje svoju stoku derao na tradicionalan način. Praksa je pokazala da za znatno kraće vrijeme on uspijeva bolje da to učini nego pomodari. Vidjevši da su pogriješili, svi su se na kraju vratili na puteve tradicije, put od kojeg Musa nikada nije odustao. Svi su ponovo počeli da svoju stoku deru kao što je u tom momentu Musa derao jednog jarca. (soe)

Nema komentara:

Objavi komentar