13. kol 2012.

ZDRAVLJE - Muškinje, mokrite sjedeći!

Da malo porazgovorim i o ovoj temi, o kojoj se onako postidno razgovara među muškim svijetom, jer reakcija većine na je: "Đe ćeš (da prostite) pišat' sjedeći?! Pa nisi žensko!" 

Bio sam u osnovnoj školi, kada je uvaženi rahmetli Teufik ef. Đulan jednu cijelu hutbu na džumi posvetio ovom pitanju. Tada je objasnio koliko mokrenje sjedeći pozitivno utiče na mokraćne kanale u fiziološkom smislu, pa sam istog dana uveo tu praksu.

Mokrenje ili uriniranje je, kao što svi znamo, proces izbacivanja otpadnih materija u tečnom obliku iz organizma putem urina tj. mokraće. Obavlja se putem tjelesnog sistema koji se naziva urinarni sistem koji se sastoji od bubrega, mokraćnih puteva, mokraćne bešike (mjehura) i mokraćne cijevi. Eh, sad, mjehur je ovdje najspecifičniji organ, u pogledu položaja za mokrenje. Dok stojimo, otvor mokraćne cijevi, koja odvodi mokraću iz bešike, je malo izdignut, te prilikom mokrenja MORA ostati mokraće unutra. No, dok sjedimo, ima normalan položaj i sva mokraća izlazi bez problema vani. Time ste sačuvali sve organe ovog organskog sistema, uključujući i prostatu.

Sa islamskog aspekta gledano, kao vjera u kojoj je čistoća pola imana, predaja koju prenosi Tirmizi, kaže da je Aiša r.a., žena Poslanika a.s. rekla: "Ko vam bude rekao da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mokrio stojeći, nemojte mu vjerovati, on je mokrio samo sjedeći." Međutim, došla je olakšica po pitanju mokrenja stojeći, i to od Omera, Alije, Ibn Omera i Zejd b. Sabita, r.a. se prenosi da je rekao Huzejfe, r.a.: „Došao je Poslanik a.s. na smetljište, te je mokrio stojeći.“ (Buhari, Muslim) 

Interesantna su politička dešavanja u Švedskoj u vezi s ovim pitanjem. Naime, Ljevičarska stranka je podnijela prijedlog da se muškarci obavežu mokriti sjedeći radi čišćih zahoda. Kompletnu priču pročitajte ovdje.

Dakle momci, zbog zdravlja, lične higijene, čistoće svoje kuće, te ispunjavanja prakse Poslanika a.s., mokrite sjedeći. Da vidite rahatluka...

Nema komentara:

Objavi komentar