6. kol 2012.

HISTORIJA - (VIDEO) Ljubav prema knjigama: Priča o Sarajevu

Nedavno sam gledao sjajan dokumentarac u produkciji Britanskog javnog servisa (BBC) o okupiranom Sarajevu i spašavanju jedinstvenih islamskih rukopisa koji se danas nalaze u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Film pod nazivom "The Love of Books: Sarajevo Story" se emituje kao oblik svojevrsnog obilježavanja 20. godišnjice od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Film, koji je sniman na autentičnim lokacijama, govori o grupi Sarajlija koji su, riskirajući vlastite živote, spašavali vrijedne i nezamjenjive islamske rukopise i time, kako piše list, očuvali historiju nacije.

Bez obzira na bombardiranje ovi ljudi su sačuvali više od 10.000 antičkih dokumenata i knjiga koji se danas čuvaju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Posebno je dojmljiva sudbina jedne od najvrjednijih knjiga Bosne i Hercegovine - Muvekkitove "Historije Bosne".

Idejni producent i koproducent je Nidal Magrabi, a film je finansirala država Katar, odnosno Qatar National Day Celebration Committete" u saradnji sa britanskim "Oxford Film & Television".

BBC-ju i državi Katar hvala što su napravili film o spašavanju jedinstvenih islamskih rukopisa tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva. Jedva čekam da se Velika Britanija zahvali BHT-u kada napravi dokumentarac "Osam žena Henrika VIII", kao i država Katar za dokumentarac "Lovci na biserne školjke". Ništa ne možemo sami. Gospodo, pogledajte kako se to radi. Uživajte!


Za ljubitelje dokumentarnog filma, preporučujem sjajnu web-stranicu IZA OGLEDALA.

Nema komentara:

Objavi komentar