11. kol 2012.

NAUKA - Večeras ne propustite noć zvijezda padalica

Meteorska kiša
Ovih dana možemo prisustvovati prekrasnoj nebeskoj pojavi koju astronomi stručno nazivaju meteorska kiša Perzeida, a nama je poznata pod nazivom: Zvijezde padalice ili suze svetog Lovre, navodi mojportal.ba.

Ova pojava bit će najaktivnija u noći između subote i nedjelje, oko dva sata poslije ponoći, a Mjesec u ovom periodu neće predstavljati smetnju za posmatranje kiše meteora. 

To je noć zvijezda padalica, kada u jednom satu padne od 60 do 80 zvijezda.

Kada uđu u atmosferu, meteori potiskuju vazduh ispred sebe i zagrijavaju se do temperature od preko 1.600 stepeni Celzijusa. 

Vrhunac će se dogoditi 12. augusta oko dva sata poslije ponoći. 

Svake godine krajem jula i početkom augusta imamo priliku da uživamo u zanimljivim prizorima na noćnom nebu. 

Ovu pojavu uočili su i zabilježili davne 36. godine naše ere stari Kinezi.

Zvijezde padalice zapravo nisu zvijezde, već sitne čestice (zrnca) prašine, kamenčića, leda koje se nazivaju meteoridi i nalaze se u Sunčevom sistemu. U slučajnom sudaru sa Zemljinom atmosferom meteoridi, uslijed velike brzine kretanja (oko 60 km u sekundi), zapale zrak oko sebe. Tu pojavu koja izgleda kao zvijezda padalica nazivamo meteorom. Nekoliko puta na godinu Zemlja na svojoj putanji oko Sunca naiđe na grupe meteora i tada se lijepo može vidjeti meteorska kiša.

Najpoznatije meteorske kiše, osim meteorske kiše Perzeida, su još Leonida (17.-18.novembra) i Orionida (oko 21. oktobra).

Meteori su krhotine koje otpadaju s kometa. Kometi se sastoje od leda, pa kad se približe Suncu, otapaju se i nastaje puno krhotina koje u grupama putuju po istoj putanji kao i komet. Grupa meteora nastala iz istog kometa naziva se meteorski potok. Pošto svaki potok ima negdje svoj izvor, i za meteorsku kišu Perzeida čini se kao da izvire iz jedne tačke – radijanta, a radijant Perzeida nalazi se u zviježđu Perzej. Odatle naziv meteorska kiša Perzeida.

Meteorska kiša Perzeida najljepše se vidi između 2 sata noću i svitanja, na mjestu gdje nema ulične i druge rasvjete. 

Zato, pripremite svoje neispunjene želje, krenite u noćnu šetnju i bacite koji pogled prema nebu.

Nema komentara:

Objavi komentar