16. kol 2012.

PČELARSTVO - Anzer, med čiji kilogram košta 290 eura!

Svjetski poznata vrsta meda koja nosi ime po visoravni Anzer, smještenoj nedaleko od turske crnomorske pokrajine Rize, gdje se i proizvodi, ove godine će se prodavati po cijeni od 640 turskih lira (290 Eura).

Predsjednik Udruženja za razvoj poljoprivrede Anzera Sukru Catırkazao je za agenciju Anadolija (AA) da ovaj med proizvodi 150 pčelara, u tri hiljade košnica, na tri do 3.500 metara nadmorske visine.

Catir je rekao da je prošle godine od 1.600 kilograma proizvedenog meda, hiljadu kilograma je prodato po cijeni od 620 turskih lira.

"Med se proizvodi u periodu između 20. maja i 20. augusta. U ovom periodu vremenske prilike su veoma pogodne i veliki broj cvijetova povećava količinu proizvodnje meda. Nažalost, ove godine vremenske prilike nisu bile u potpunosti pogodne za proizvodnju meda", rekao je Catirza AA.

Catir dodaje da će ove godine biti proizvedeno oko 300 kilograma Anzer meda.

"Prošla godina je bila rekordna. Hiljadu kilograma meda prodato je u vrlo kratkom roku. Čak smo imali više narudžbi nego što smo imali gotovog meda. Ove godine nemamo baš velika očekivanja. Imamo narudžbe za oko 500 kilograma. Moguće je da ćemo ovogodišnje narudžbe isporučiti u pakovanju od pola kilograma", istakao je Catir.

Upozoravajući na lažni med koji se na tržištu prodaje kao Anzer med, Catir je rekao:

"Na internetu, pa čak i na pojedinim prodajnim mjestima, prodaje se med pod imenom Anzer. Anzer med se proizvodi samo ovdje i on je markiran. Također, mi nemamo distributere. Stoga neka kupci obrate pažnju pri kupovini meda".

1 komentar: