9. kol 2012.

DOMOVINA - Grupa naučnika: "Sutorina je teritorija Bosne i Hercegovine"

Dok se na glavnom osiječkom trgu izvode performansi podrške otimačini bosanskohercegovačkih otoka Veliki i Mali Škoj, naša javnost i mediji (čast izuzecima) potpuno hladno posmatraju cijelu situaciju. Iako je Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, izjavio da su Veliki i Mali Škoj "samo dva kamena", smatram da oni našim susjedima znače mnogo više nego se to u stvarnosti prikazuje. Iskreno se nadam da naša bajna vlast neće dozvoliti otimanje naše zemlje na jedan tako perfidan i podmukao način. 

Uostalom, vlasnici zemljišta na Velikom Škoju, braća Tihomir i Josip Putica, izjavili su da im je sva dokumentacija u Neumu, te su izrekli jednu od najpatriotskijih izjava koje sam čuo u posljednje vrijeme: "Ako je sve (dokumentacija) u Neumu, koji je u BiH, onda ne znam kome pripadaju otoci, sigurno ne pripadaju Izraelu."

Time se otvara pitanje drugog bosanskohercegovačkog izlaza na more, Sutorine kod Igala. Bivši rektor Univerziteta u Sarajevu, professor emeritus Jusuf Mulić, izjavio je da Crna Gora već 76 godina bespravno gospodari našom teritorijom. 

Ako laže koza, ne laže rog
Istražujući problematiku Sutorine, naiđoh na fantastičan naučni rad pod naslovom "Rekonstrukcija granice sutorinskog izlaza Bosne i Hercegovine na Jadransko more s pomoću starih geografskih karata" autora Nedima Tune (Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu), Admira Mulahusića (Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu), Mithada Kozličića (Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru) i Zvonke Oreškovića (Akademija nacionalne odbrane Austrije, Beč).

U radu su predočeni rezultati naučnog istraživanja nekadašnje najjužnije bosanskohercegovačke granice analiziranjem historijskih karata. Na kartografskim prikazima tog područja, nastalim od sredine 17. do sredine 20. stoljeća, jasno su prikazane međudržavne i administrativne granične crte. One pružaju nesumnjiv dokaz o višestoljetnoj pripadnosti područja Sutorine cjelini Bosne i Hercegovine, koja je ondje izlazila na Jadransko more. Prikazane karte pratile su tok historijskih promjena na tom prostoru, kojima su oblikovane njegove granice. Prostiranje uskog Sutorinskog koridora sagledano je na temelju povezivanja podataka o njegovim graničnim crtama, dobivenih pomoću historijskih karata, s današnjim stanjem toga područja. U tu svrhu razvijena je tehnika georeferenciranja starih kartografskih podloga, utemeljena na genetskom algoritmu. 

Kliknite na gornji link, uživajte i učite. Posebno vi, političari. 

Nema komentara:

Objavi komentar