7. kol 2012.

ISLAM - Dilema "tajminga" Lejletul-Kadra

"Mi smo Kur'an počeli objavljivati u blagoslovljenoj noći Kadr.

A da li ti znaš šta je to noć "Kadr"?

Noć "Kadr" je bolja od hiljadu mjeseci.

Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake.

Spas je u njoj sve dok zora ne svane.
Kur'an, sura Kadr, od 1. do 5. ajeta

Pećina Hira na brdu Džebeli-Nur iznad Mekke,
mjesto početka objave Kur'ana Muhammedu a.s.
od strane Uzvišenog, preko meleka Džibrila
Bliži nam se posljednja trećina blagoslovljenog mjeseca Allahove milosti, trećina koja je posebno naglašena u kur'ansko-hadiskim tekstovima. U toj trećini neki Allahovi robovi bivaju Njegovom voljom spašeni od Vatre, a prije svega, u nekoj od njenih neparnih noći biva i Lejletu-l-kadr, tajanstvena noć čije vrijednosti i blagodati zna samo Uzvišeni.

Nazvana je Noću odredbe (ar. kadr) zbog svoje veličanstvenosti i važnosti kod Uzvišenog, zatim zbog skrivanja ljudskih sramota i mnoštva opraštanja grijeha koja se dese upravo te noći. To je Noć opraštanja, kao što se navodi u hadisu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Božiji Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Ko provede Lejletu-l-kadr sa imanom i nadajući se nagradama, bit će mu oprošteni svi protekli grijesi!“ (Buharija, 1910; Muslim, 760).

Hafiz ibn Hadžer je naveo četrdeset i šest različitih mišljenja učenjaka o vremenu noći Lejletu-l-kadr (El-Feth, 4/333-338). Nakon toga je rekao: „Najispravnije mišljenje je da se ona nalazi u neparnim noćima zadnje desetine, te da se ona izmješta (tj. nije svake godine u istoj noći) kao što se to može razumjeti na osnovu svih hadisa koji o njoj govore.“ 

Muhammed sallallahu 'alejhi we sellem, je rekao: „Tražite je u zadnjih deset dana, u neparnim noćima!“ (Buhari, 1912; Muslim, 1167)

Prema tome, navest ću spisak pet noći koje su ispred nas, a koje kandiduju sa po 20% mogućnosti da su Lejletu-l-kadr, a Bog odlučuje o svemu i Bog najbolje zna. Te noći su:
  • srijeda na četvrtak, 08. na 09. august 2012. godine (21. noć ramazana)
  • petak na subotu, 10. na 11. august 2012. godine (23. noć ramazana)
  • nedjelja na ponedjeljak, 12. na 13. august 2012. godine (25. noć ramazana)
  • utorak na srijedu, 14. na 15. august 2012. godine (27. noć ramazana)
  • četvrtak na petak, 16. na 17. august 2012. godine (29. noć ramazana)
U Muslimovom Sahihu se bilježi hadis prenešen od Ubejj ibn Ka'ba, radijallahu anhu, da je Muhammed sallallahu 'alejhi we sellem, obavijestio o znacima Noći kadra, te je spomenuo da Sunce njenog jutra izađe bez svojih zraka!

Zatim, vjerodostojnim hadisom od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, a kojeg je zabilježio Ibn Huzejme, je potvrđeno da je Muhammed sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Lejletu-l-kadr je blaga (vedra) noć, niti je vruća niti je hladna, u njenom danu Sunce biva crvenkasto i slabašno!“ (Sahih ibn Huzejmeh, 2192)

Također, imamo i hadis sa dobrim lancem prenoslaca, kojeg je zabilježio imam et-Taberani od Vasileh ibn el-Eske'a, radijallahu anhu, da je Muhammed sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Lejletu-l-kadr je svjetlosna noć, niti je vruća niti hladna, u njoj se zvijezdama ne pogađa!“ (Vidi Medžme'u-z-zewaid, 3/179) 

Aiša, radijallahu anha, ga je upitala: „Rekla sam: „Allahov poslaniče, ako budem znala koje noći će biti Lejletu-l-kadr, šta ću u njoj izgovarati?“ Reče: „Reci: ALLAHUMME; INNEKE AFUWWUN, TUHIBBU-L-AFWE, FA'FU 'ANNI (Allahu moj, ti potpuno grijehe opraštaš i voliš opraštati, pa mi oprosti!).“ (Tirmizi, 3513; Ibn Madžeh, 3850; Hakim, 1/530; i drugi) 

Ova noć je prava prilika za iskreni samoobračun zbog svih životnih nedostataka i propusta u našem odnosu prema Stvoritelju, i što je to prilika da donesemo veliku i čvrstu odluku o iskrenom pokajanju i popravku stanja. To je prilika da razmislimo o svojim djelima, da se korigujemo, vratimo u okrilje Allahove milosti i namjere o razlozima našeg stvaranja i još smjelije krenemo putevima Njegovog zadovoljstva, naročito u noći Kadra u kojoj je spas, oprost i sigurnost do svanuća. Raja, iskoristite priliku. Vala šest sati možete ostati budni. Poslije teravije nema kahvenisanja u Staroj Čaršiji, nego ibadetite, Bog vam svako dobro dao! Možete vi to, uvjeren sam! Uz Božiju pomoć, da dočekamo zoru nakon Kadra čisti od grijeha kao na dan kad nas je majka rodila! Amin!


Nema komentara:

Objavi komentar