23. kol 2012.

PUTUJTE SA AFANOM - Istanbul je najvažniji kulturni grad na svijetu

Projektom World Cities Culture Report 2012 istraživane su kulture gradova, odnosno važnost kulture u javnom i političkom životu. Prema 60 pokazatelja, kao što su broj nacionalnih muzeja, spomenika koji se ubrajaju pod UNESCO-ovu svjetsku baštinu, broj kinodvorana, pozorišta, knjižara te drugih oblika kojima se podiže kultutrna svijest građana, Istanbul je proglašen centrom kulture svijeta.

Naime, Istanbul se istovremeno smatra i drevnim i modernim gradom. Zbog svoje bogate historije, arhitekture, brojnih muzeja, izložbi, festivala... zasigurno je i zaslužio da ponosno nosi titulu kulturološki najvažnijeg grada na svijetu.

Drugi na listi najvažniji gradova kada je riječ o kulturi je Johanesburg u Južnoafričkoj Republici, koji je kreativna, kulturna i komercijalna spona sa ostatkom kontinenta. Smatra se centrom kulturne i kreativne proizvodnje, mjestom gdje nastaju novi kulturni oblici, novi načini proizvodnje i potrošnje te novi organizacijski i poslovni modeli.

Treći na listi je London - grad bogate historije, dinamične pop kulture, mode.. London je kosmopolitska tolerantna metropola, koja privlači ljude različitih profila, od radikalnih aktivista do intelektualaca, kreativaca, umjetnika, filozofa...

Nakon Londona slijedi Mumbai (Indija) koji je postao glavno trgovačko središte u kojem žive i rade trgovci iz cijelog potkontinenta. Grad se neprestano širi, prihvata ljude različitih kultura, nacionalnosti i tradicija. Upravo ta raznolikost je zaslužna za tako brz napredak grada. Naravno, Mumbai je mjesto gdje je stvorena indijska filmska industrija - Bollywood.

Sljedeći na listi najvažnijih gradova na osnovu kulture su New York, grad koji mnogo ulaže u ekonomiju, kulturu i umjetnost uopće, zatim Pariz - grad muzike, filma i slikarstva te Sidnej, Šangaj, Tokio, Berlin, Sao Paulo i Singapur. (klix)

Nema komentara:

Objavi komentar