5. kol 2012.

Bitka na Bedru

Scena iz filma "Poruka - Pod zastavom Muhammeda"
Čast da bude prvi članak na Afanovom Blogu ima jedan od najznačajnijih događaja u historiji moje vjere, islama, ali i svjetske historije, koji se odigrao na današnji dan. To je bitka na Bedru, koja se odigrala 17. ramazana druge godine po Hidžri (preseljenju Božijeg Poslanika Muhammeda, nek je mir i spas Božiji na njega), a po hidžretskom kalendaru, danas je 17. ramazan, odnosno 17. marta 624. godine po Miladu. Na strani mekkanskih mušrika (mnogobožaca, politeista) nalazilo se 900 do 1.000 dobro opremljenih, odmornih i sitih boraca, sa 70 konja i 700 kamila, dok se na strani muslimana iz Medine nalazilo jedva 313 slabo naoružanih, bosih, gladnih boraca, uključujući, vjerovali ili ne, 70 kamila i DVA KONJA! Kako je došlo do bitke?

U ljeto 624. godine. Muhamed prima dojavu da je karavana iz Sirije na čelu sa Ebu Sufjanom (mekkanskim aristokratom, mnogobošcem) prolazi pokraj Medine do Meke. Muhamed sakuplja vojsku koja je brojala 313 ljudi, da bi osvetili oteta imanja muslimana u Mekki, koje su mnogobošci konfiskovali nakon što su ovi iselili iz Mekke dvije godine prije. Muhamed je komandovao vojskom lično a sa sobom je poveo i svoje ključne komandante kao što je bio Hamza, zatim buduće halife: Ebu Bekra, Omera i Aliju. Osman je ostao u Medini brinući se za svoju bolesnu suprugu. Karavan se približio Medini, a Ebu Sufjan je već čuo od prolaznika da Muhamed sprema zasjedu. Poslao je glasnika po imenu Damdam u Mekku i alarmirao tamošnje vladare, koji sakupljaju vojsku. Ta vojska je uključivala mnoge mekkanske uglednike koji su iz različitih pobuda priključili se vojnoj kampanji; neki od njih su štitili svoje finansijske interese (karavanska ruta), neki iz odmazde prema poginulim iz prijašnjih manjih konflikata sa muslimanima, a neki su mislili da će to biti lagana vojna kampanja obzirom da je muslimana mnogo manje. Za to vrijeme muslimanska vojska je stigla na izvore Bedra koji su se nalazili na karavanskom putu prema Mekki.
Shema bitke na Bedru

15. marta, obje vojske su bile dan jahanja udaljene od izvora Bedr. Mekkanska vojska se ujedinila sa Ebu Sufjanovom karavanom, a muslimanska vosjska je požurila prema izvorima Bedr, da bi je okupirala prije dolaska politeista. U ponoć 17. marta Mekanska vojska je oformila kamp u blizini doline Bedr. Navodi se da je padala teška kiša dan prije, što je otežalo i usporilo kretanje Mekkanaca, obzirom da su imali 100 konja i 700 kamila. 

Bitka je krenula slijedećeg dana i to na tradicionalni način: prvaci obje vojske izlaze na dvoboj. Od muslimanske vojske izlaze Hamza, Alija i Ebu Ubejde. Hamza svoga protivnika ubija prvim udarcem, Alija također savlađuje svoga protivnika, a Ebu Ubejda je smrtno ranjen. Nakon toga obje vojske ispaljuju strijele jedni na druge, dvojica muslimana su poginula tom prilikom. Nakon toga Muhammed a.s. naređuje opći juriš. Bitka je trajala nekoliko sati i navodi se da je muslimanska vojska do rano u podne natjerala mekkansku vojsku u bijeg. Buharija navodi listu od 70 Mekkanlija koji su poginuli u bici, što bi bilo oko 15-16% vojske, a oko 70 je zarobljeno. Muslimani su izgubili 14 ljudi.

Mnogi hadisi (pouke i poruke Poslanika Muhammeda a.s.), a i sam Kur'an govori o Božijoj pomoći koja je muslimanima došla prije i za vrijeme bitke na Bedru. U suri (poglavlju) Ali Imran se kaže:
"Allah vas je pomogao i na Bedru, kada ste bili malobrojni - zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni".

U istoj suri se kaže, također opisujući se bitka na Bedru: "Imate pouku u dvjema vojskama koje su se sukobile: jednoj, koja se borila na Allahovu putu, i drugoj, nevjerničkoj, kojoj se činilo da pred sobom ima dva puta više protivnika. A Allah Svojom pomoći čini moćnim onoga koga o­n hoće. To je, zaista, dalekovidnim pouka".

A jedan od mnogih hadisa, u kome se opisuje bitka na Bedru, kaže da je Poslanik u jednom momentu uzviknuo: "Raduj se Ebu Bekre, Allah ti posla u pomoć Džibrila, jaše na konju, a sa krila mu spada prašina".

Nema komentara:

Objavi komentar