27. kol 2012.

MUZIKA - Zašto su Stradivari violine toliko skupe?

Nadaleko poznate i fantastično skupe violine izrađivala je talijanska porodica Stradivari u 18. stoljeću. Tajna njihovog izvanrednog zvuka i otpornosti je u klimatskim prilikama u kojima su rasla stabla od kojih su građene.

U 17. stoljeću u Evropi je vladalo "malo ledeno doba", s vrlo niskim temperaturama, zbog kojih se kora na stablima nevjerojatno jako stvrdnula. Osim toga, stabla jela od kojih su napravljene te violine prevožena su u rijekama osobito kiselih voda koje su dodatno stvrdnjavale drvo. Naposljetku, njihovoj kvaliteti pridonijela je i upotreba laka koji je sadržavao vulkansku prašinu, a koji je učvršćivao strukturu instrumenta. Stoga i nakon gotovo tri stoljeća Stradivarijevi proizvodi vrijede približno milion eura "po glavi".

Gospodin Stradivari
Antonio Stradivari, poznati talijanski graditelj violina iz 17. stoljeća, u svom je životu izradio više od 1000 violina. Iako ih je do danas ostalo još samo 600, Stradivarijeve violine na aukcijama uvijek postižu visoke cijene i zbog svoje vrhunske kvalitete.

Na primjer, Stradivarijeva violina iz 1729. godine postigla je 2007. godine na aukciji Christie's u New Yorku cijenu od 2,7 miliona američkih dolara. Konačna cijena daleko je premašila očekivanu cijenu od 1,5 miliona dolara. Ime kupca nije bilo objavljeno. Ta violina, poznata pod imenom "Solomon, Ex-Lambert", nazvana po imenima bivših vlasnika, bila je do tada druga najskuplja na svijetu. Christie's je 2006. godine prodao Stradivarija "The Hammer" za više od 3,5 miliona dolara.

U videu "4k rezolucije", pogledajte kako se pravi violina.


1 komentar:

  1. Sjećam se da nam je nastavnik Imšir još u osnovnoj spominjao da su najcijenjenije violine koje su izrađivale talijanske porodice Amati, Gvarneri i Stradivari. Lijepo je znati i zašto je tako. Samo naprijed, Afane! ;)

    OdgovoriIzbriši