8. velj 2013.

HISTORIJA - Operacija "Tigar Sloboda 94"

Obzirom da je 5. korpus i Bihaćki okrug bio već preko dvije godine u okruženju, ratujući sa brojno nadmoćnijim neprijateljem (ukupno pet korpusa VRS i VRSK potpomognutih sa tzv. Narodnom odbranom APZB Fikreta Abdića-Babe) i sa hroničnim nedostatkom hrane, municije i lijekova, pribjeglo se u prvoj polovini jula 1994. godine obmani neprijateljskih snaga na način da je komanda 5. korpusa u Bihaću inscenirala pobunu jedinica 502. brigade ("Tigrovi") protiv Atifa Dudakovića i same komande 5. korpusa. 

Kartografski prikaz situacije u Bosanskoj Krajini na terenu u julu 1994. godine
Hamdija Abdić Tigar
Nekoliko mjeseci ranije, u štab Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši ubačen je tzv. "vođa pobunjenika", Hamdija Abdić-Tigar, sa ciljem da od srpskih snaga i "autonomaša" izvuče naoružanje i municiju za buduću "pobunu". Isti su mu pružili izdašnu pomoć (1200 pješadijskih cijevi, 200.000 metaka, velike količine protivoklopnih sredstava, hrane, te oko 100.000 DM u novcu). 

Amblem 5. korpusa A RBiH,
"Sile nebeske"
Navodna pobuna je počela u ranim jutarnjim satima 07.07.1994.godine. Po Bihaću su paljene gume, pucalo se u zrak u cilju obmane srpskih snaga koje su se nalazile na okolnim brdima i planinama, a u cilju privida "uličnih borbi", sve je bilo blokirano, čak i Francuski bataljon UN-a . Radio Bihać je emitovao vijest da su u Bihać ubačene terorističke grupe, nakon čega je prestao sa emitiranjem svog programa. Cijeli svijet je bio obmanjen, pa su čak i sami građani Bihaća i Bihaćkog okruga pomislili da se stvarno radi o pobuni. 
Brigadni general Atif Dudaković,
komadant 5. korpusa A RBiH
Sve to je trajalo nekoliko dana (do 09.07.1994.godine) tj. sve do momenta dok kontigent sa naoružanjem za tzv. "pobunjenike" nije pristigao iz skladišta srpske vojske preko srpske teritorije (UNPA zona u R Hrvatskoj) u opkoljeni Bihać. 

Tek tad je cijelom svijetu obznanjena prevara, na osnovu koje se 5. korpus naoružao i opremio neprijateljskim oružjem, a ujedno i uhapsio nekoliko najviših dužnosnika Fikreta Abdića.



Detaljniji tekst na LINKU

Nema komentara:

Objavi komentar