20. velj 2013.

SPORT - Navijači koje nijedan klub ne bi poželio


Adolf Hitler - Schalke: Firer je bio neosporni navijač Schalkea, koji je osvojio šest titula njemačkog prvaka u njegovo doba. Klub je poslije Drugog svjetskog rata marginalizovan zbog podrške nacističkih glavešina. Čak je ASchalkeov stadion imao posebnu "Firerovu tribinu".

Pukovnik Gaddafi - Liverpool: Nakon pada libijskog lidera, od mnogih predmeta pronađenih u ostacima njegove kuće, bio je i Liverpoolov šal. Jedan od Gaddafijevih sinova, Al-Saadi Gaddafi, potrošio je godine svog života da bi postao profesionalni fudbaler, koji je povezivan s Juventusom, a igrao je za Peruđu, Udineze i Sampdoriju, sve po jednu utakmicu.
Radovan Karadžić - Inter Milan: Ratni zločinac je bio navijač Intera jer su za ovaj klub igrali Siniša Mihajlović i Dejan Stanković. Njego rođak je izjavio da je par puta bio blizu hapšenja jer je htio putovati na utakmice milanskog kluba.
Osama bin Laden - Arsenal: Posjećivao Arsenalove utakmice 70-ih godina, a jednom od svojih sinova je kupio repliku dresa Iana Wrighta, a navijači Arsenala su čak napravili i pjesmu: : 
"Osama, woah-oh
Osama, woah-woah-woah-woah
He's hiding in Kabul ("Krije se u Kabulu")
He loves the Arsenal." ("Voli Arsenal")
General Franko - Real Madrid: Smatra se da je fašistički vođa Španije toliko prisvojio tim iz Madrida, da su ih jedno vrijeme zvali "Frankov tim ljubimaca". Ustvari, on je navijao za Atletico Madrid, inače vojni klub.
Benito Mussolini - Bolonja: "Duće" je bio navijač Bolonje od njenog osnivanja 1909., a klub je procvjetao nakon njegovog dolaska na vlast 1922. godine, osvajajući prvenstvo Italije  1925., 1929., 1936., 1937., 1939. i 1941. godine. Stadion Bolonje se nekada zvao "Il Duce", kao "brilijantan primjer šta fašistička ideologija može da napravi."
Staljin - Dinamo Moskva: Klub je osnovao šef KGB-a, Lavrenty Beria, jedan od najvjernijih Staljinovih ljudi. Kad je reprezentacije SSSR-a izgubila od Jugoslavije na Olimpijadi 1952. godine,  bijesni Brko je naredio da se rasformira armijski klub CSKA Moskva, čija je većina igrača igrala za reprezentaciju.
Nicolae Ceausescu - Steaua Bukurešt: Klub je bio u vlasništvu vojske do revolucije 1989. godine, a Gheorghe Hagi i Gheorghe Popescu su istjerani bez otpreminine. Politika je pomogla Steaui da osvoji šest uzastopnih rumunskih prvenstava u osamdesetim, osvojivši i Kup evropskih prvaka 1986. (današnja Liga prvaka) i zabilježivši rekord od 104 utakmice bez poraza u prvenstvu, što je sad-zasad, evropski rekord.

1 komentar: